(function(h,o,t,j,a,r){ h.hj=h.hj||function(){(h.hj.q=h.hj.q||[]).push(arguments)}; h._hjSettings={hjid:583638,hjsv:5}; a=o.getElementsByTagName('head')[0]; r=o.createElement('script');r.async=1; r.data-privacy-src=t+h._hjSettings.hjid+j+h._hjSettings.hjsv; a.appendChild(r); })(window,document,'//static.hotjar.com/c/hotjar-','.js?sv=');

Investeren in hard- en software? Denk nu al na over inleveren!

Wanneer er beslissingen genomen worden over de aanschaf van nieuwe ICT-middelen, is het belangrijk om vooraf rekening te houden met technologische eisen, budgetaspecten, gebruikersbehoeften, invloed op werkprocessen, beveiliging en privacy, integratie met bestaande systemen, duurzaamheid en vele andere factoren. Het is echter ook verstandig om te anticiperen op de toekomst en na te denken over de fase waarin deze ICT-middelen weer ingeleverd moeten worden. Hier zijn enkele overwegingen om nu alvast rekening mee te houden:

Toekomstige inruilwaarde

Bij de keuze tussen verschillende merken, zoals laptops, smartphones of tablets, kun je alvast je leverancier vragen welk merk naar verwachting de hoogste restwaarde zal hebben. Vergelijk dit met de aanschaf van een auto: een duurder merk kan op de lange termijn goedkoper zijn vanwege de hogere inruilwaarde.

Onopgemerkte waarde binnen het bedrijf

Bij het nadenken over inleveren denken velen vooral aan hardware. Echter, ongebruikte software binnen het bedrijf kan ook waardevol zijn. Een bekend voorbeeld hiervan zijn bedrijven die van on-premise naar de cloud zijn gemigreerd. Op achtergebleven servers kunnen licenties aanwezig zijn die waarde hebben voor opkopers. We kunnen helpen bij het overdragen van het eigendomsrecht van deze licenties. Denk dus breder en kijk naar alle aspecten van hard- en software binnen je organisatie. Heb je daar geen tijd voor neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende inventarisatie.

Optimaal moment voor inruil

Het moment van inruil kan een strategische overweging zijn. Ga je snel inruilen om altijd de nieuwste technologie te hebben? Inruil gebeurt vaak wanneer systemen niet meer compatibel zijn of er aanzienlijke veiligheidsrisico’s ontstaan. Duurzaamheid kan ook een drijfveer zijn, met het oog op energie-efficiënte ICT-middelen die milieuvriendelijker zijn en resulteren in lagere gebruikskosten.

Intern hergebruik

Overweeg wie binnen de organisatie baat kan hebben bij vrijgekomen ICT-middelen. Nieuwe aankopen zijn niet altijd nodig. De laptop van een nieuwe medewerker kan bijvoorbeeld dienen als vervanging voor een medewerker die vertrokken is. Oudere hardware kan zelfs worden ingezet als back-up, mits de digitale veiligheid gewaarborgd blijft.

Investeringen van waarde voor anderen

Veel non-profitorganisaties zijn dankbaar voor goedkopere technologie-opties. Jouw hardware en software kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan goede doelen. Door jouw afgeschreven investeringen weer van waarde te laten zijn voor iemand anders bevorder je ook de circulaire economie. Wie gaat van jouw oude tooling profiteren?

Veilige overdracht regelen

Bij het selecteren van een leverancier is het essentieel om te onderzoeken hoe de veilige interne of externe overdracht van hard- en software wordt geregeld. Privacygevoelige en bedrijfsgevoelige informatie moet te allen tijde beschermd zijn. We zorgen voor een veilige afvoer van oude hardware en gecertificeerde dataverwijdering om bedrijfsgevoelige informatie te wissen. Daarom voeren we al jouw oude hardware veilig af en een gecertificeerde datawipe en tagremoval verwijdert alle bedrijfsgevoelige informatie. Lees er desgewenst hier meer over.

Samengevat

Het is van groot belang om niet alleen te focussen op de huidige aanschaf, maar ook vooruit te denken naar het moment van inleveren. Door nu al rekening te houden met deze overwegingen, kun je een strategische benadering ontwikkelen voor de levenscyclus van je ICT-middelen. We helpen je er graag bij.