Wat is cloud-infrastructuur?
Er bestaat geen eenduidige definitie voor Cloud-infrastructuur. Voor het gemak spreken wij over Cloud-infrastructuur als deze rekencapaciteit en gegevens beschikbaar stelt via het internet. De gegevens staan extern opgeslagen en om de infrastructuur te gebruiken heb je geen of aanzienlijk minder IT-voorzieningen nodig op je eigen locatie. In plaats van een periodieke investering in nieuwe hardware en software betaal je alleen voor wat je daadwerkelijk nodig hebt en gebruikt. En afhankelijk van gemaakte (beveiligings-) keuzes kun je jouw applicaties overal raadplegen en vaak ook vanaf elk gewenst apparaat.
Waarom cloud-infrastructuur?
Afhankelijk van jouw business case en de wensen en eisen van jouw organisatie, kunnen er diverse redenen zijn om te kiezen voor cloud-infrastructuur. Je kunt hierbij denken aan:
- Schaalbaar en flexibel. Doordat je zelf geen of minder hardware en software hoeft aan te schaffen en je de rekencapaciteit op afroep afneemt, stelt dit je beter in staat om in te spelen op veranderende behoeften. Heb je (tijdelijk) meer capaciteit nodig voor bijvoorbeeld een project of fusie? Dan is dit door het gebruik van cloud-infrastructuur meestal vlot in te regelen, zonder investering in nieuwe (server-) hardware.
- Hoge mate van beschikbaarheid. Goede cloud-infrastructuur garandeert een hoge mate van beschikbaarheid, zodat jouw medewerkers altijd en overal toegang hebben tot hun gegevens en applicaties. Dit komt niet alleen doordat er een garantie op de ‘uptime’ gegeven wordt, maar ook door de opbouw van de cloud-infrastructuur zelf. Voor menig organisatie is het, zonder forse investeringen, niet haalbaar om eenzelfde mate van beschikbaarheid te realiseren met eigen apparatuur.
- Kostenoptimalisatie. Het is een misvatting om te stellen dat cloud-infrastructuur altijd leidt tot lagere kosten, maar in regel is wél sprake van voorspelbare kosten en een efficiënter gebruik van IT-middelen. Je betaalt vaak alleen voor wat je daadwerkelijk nodig hebt en gebruikt.
Welke vormen bestaan er?
Cloud-infrastructuur bestaat in meerdere vormen. Plat gezegd spreken we over een private cloud, de public cloud of een combinatie van beiden. Daarnaast is de afgelopen tijd sprake van de opkomst van de multicloud.
- Private cloud. Strikt genomen is een private cloud een van andere bedrijven afgeschermde infrastructuur, aangeboden vanuit een datacenter. Het kan gaan om eigen hardware of rekenkracht die je inkoopt. Van alle cloud-infrastructuren lijkt de private cloud nog het meest op de traditionele on-premises infrastructuur. Dit kan een goede keus zijn wanneer je meer flexibiliteit of controle wilt over de rekenkracht die je afneemt.
- Public cloud. Dit is de meest gebruikte vorm van cloud-infrastructuur. Het betreft een wereldwijd netwerk van hardware en software, ondergebracht in diverse datacenters. De drie grootste public clouds zijn Microsoft Azure, Amazon Web Services en Google Cloud Platform. Jouw data is alleen voor jou inzichtelijk, maar ook andere bedrijven maken gebruik van dezelfde infrastructuur. De public cloud is bijna oneindig schaalbaar. Een bekend voorbeeld van een dienst die volledig vanuit de public cloud wordt aangeboden is Microsoft 365.
- Hybrid cloud. Dit is een combinatie van één of meer on-premises, private en/of public clouds. Deze infrastructuren functioneren los van elkaar, maar er wordt wel data uitgewisseld. Op deze manier kan de kracht van verschillende oplossingen gecombineerd worden. Een voorbeeld is het gebruik van de public cloud om (tijdelijk) extra capaciteit te realiseren. Een ander voorbeeld is het gebruik van bedrijfsapplicaties binnen een private cloud terwijl je daarnaast Microsoft 365 gebruikt voor onderlinge communicatie (Outlook en Teams) en het opslaan en delen van bestanden (OneDrive en SharePoint).
- Multicloud. Dit betreft een strategie voor cloud-infrastructuren waarbij de beste services van meerdere Cloud-aanbieders worden gebruikt om een oplossing te implementeren. Het gaat hier vaak om specifieke oplossingen, veelal gericht op de grootzakelijke markt.
Wat kan Socia betekenen?
Je hebt nu een beter beeld van de algemene voordelen van cloud-infrastructuren en welke vormen er zijn. Ben je benieuwd naar wat de cloud specifiek voor jouw organisatie kan betekenen? Dan komen wij (Socia) graag met jou in gesprek! We bekijken welke uitdagingen er zijn, hoe jouw IT-infrastructuur is opgebouwd en welke stappen jouw organisatie kan zetten om de voordelen van de cloud optimaal te benutten.